Βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Με μια βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συνεχίζονται την  Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ οι παράλληλες εκδηλώσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Ο. Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης (21.6-25.10.2014)”, που διανύει τον τελευταίο μήνα παρουσίασής της. Ερμηνεύει η υψίφωνος Μαρία Περτσελάκη σε μουσική συνοδεία της Αργυρώς Σταυρίδη.

Εστιάζοντας κυρίως σε ιταλικά μονοφωνικά τραγούδια, θα παρουσιαστούν άριες αντίκες με συνοδεία τσέμπαλου, σκιαγραφώντας την εξέλιξη της σύνθεσης από την ύστερη Αναγέννηση μέχρι το μπαρόκ. Το
πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Arcadelt, Willaert, Cyprian de Rore, οι οποίοι εκπροσωπούν τις σχολές των Γαλλοφλαμανδών, Βενετίας και Ρώμης αντίστοιχα, σε συνθετικές μορφές όπως η frottola (στροφικό, λαϊκότροπο τραγούδι) και η villanella (χωριάτικο τραγούδι), μουσικές που ακούγονταν στους δρόμους της βενετοκρατούμενης Κρήτης και της Ιταλίας κατά την περίοδο που έζησε ο ζωγράφος.

Σχολιάστε